HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

Alább teljes terjedelemben közöljük a Magyar Narancs 2012. február 29-én megjelent, Vantara Gyulával foglalkozó cikkét. No comment.

  
"Pályáztatás nélkül adták bérbe a Jókai Színházhoz tartozó éttermet Békéscsabán. Na kik működtetik az Ibsen-palota illusztris vendéglátóhelyét? A polgármester fia és a Fidelitas helyi elnöke.

 

Hányatott sorsa van a néhány évvel ezelőtt a Norvég Alap pénzügyi támogatásával Békéscsabán megvalósult Ibsen Ház vagy más néven Ibsen-palota éttermének és kávézójának. Az utóbbi időben több működtetője volt az elegáns vendéglátóegységnek, így Prohászka Béla Venesz-díjas és olimpiai aranyérmes mesterszakács, aki nem is oly rég még a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke is volt. Ezt követően Békés megye legnagyobb iskolája, a Harruckern Közoktatási Intézmény vette át a működtetést. Ez azért is célszerűnek látszott, mert mind az oktatási intézmény, mind a Jókai Színház és a hozzá tartozó Ibsen-palota is a Békés megyei önkormányzat fenntartásában volt.

2012. január elsején fordult a kocka. A Jókai Színház és az Ibsen Ház a megyei önkormányzattól a megyeszékhelyhez, Békéscsabához került. (A megyei fenntartásban lévő színházak átadását kormánymegbízottként éppen a békéscsabai Jókai Színház megbízott igazgatója, Fekete Péter irányítja.) De változás következett be a Harruckern Közoktatási Intézményben is, amely a megyei önkormányzattól a Békés Megyei Intézményfenntartó Központhoz került. Mikulán Róbert, az iskola igazgatója a narancs.hu-nak azt mondta: azért mondták fel 2012. január 30-ával a bérleti szerződést az Ibsen-palota éttermével, mert a bérleti díjat jelentősen megemelték.

Az Ibsen-palota éttermének és kávézójának működtetését ez év február elsejétől a békéscsabai bejegyzésű Atomas Bt. vette át. Pályázat nélkül. Fekete Péter megbízott színházigazgató a narancs.hu érdeklődésére ezt úgy értékelte, hogy az eset nem meglepő, hiszen itt soha nem is volt pályázat, és szerinte nincs is erre szükség. Ez némiképp ellentmond a közpénzek hatékony és ésszerű felhasználásának, de a tényeknek is. Ugyanis az interneten elérhető, hogy a Békés Megyei Önkormányzat 2009 szeptemberében ennek a vendéglátóegységnek a működtetésére pályázatot írt ki.


Fotó: MTI


De ami talán ennél is furcsább: a cégbíróság bejegyzése szerint ugyanezen a napon, február elsején tulajdonosváltás történt az Atomas Bt.-ben. Az addigi beltag, a Viharsarok vendéglátásában jól ismert és a békéscsabai polgármesterhez közel álló Andó Tamás és felesége közös megegyezéssel megszüntették jogviszonyukat a gazdasági társaságban. Ezt tőlük a 40-40 ezer forint vagyoni betéttel Vantara Gyula Gábor és Bíró Csaba vette át. Nem másról, mint Békéscsaba polgármesterének nagyobb fiáról, valamint Bíró esetében Andó Tamás közeli barátjáról, munkatársáról van szó, aki hosszú ideig pincérként dolgozott neki.
A cégbíróságon lévő iratokból kitűnik, hogy módosították az Atomas Bt. társasági szerződését. Eszerint 2012. február elsejétől a társaság üzletvezetését és képviseletét határozatlan időre Vantara Gyula Gábor, míg a társaság alkalmazottai feletti munkáltatói jogot, egyben az üzletvezetői posztot Bíró Csaba látja el.

„Nem értem a kérdést” – válaszolta Andó Tamás arra a kérdésünkre, hogy barátja-e Vantara Gyula fideszes politikusnak. Ám tény, míg Vantara a Fidesz békéscsabai elnöke, addig Andó az egyik városi alelnök. Másrészt a diplomával nem rendelkező Andó a békéscsabai közgyűlés pénzügyi bizottságának külső tagja, akárcsak korábbi pincére, Bíró Csaba. Bíró emellett a Fidelitas békéscsabai elnöke, egyben a Fidesz ifjúsági szervezete Békés megyei választmányának vezetője is. Andó a narancs.hu-nak elmondta, elfáradt, ezért adta el a gazdasági társaságban lévő tulajdonát. Andó Tamás az Atomas Bt. és az Ibsen Ház között létrejött szerződés ügyében a Jókai Színház megbízott igazgatójához, Fekete Péterhez irányított.

Fekete nem nevezte aggályosnak, hogy az étterem és a kávézó új működtetői a polgármester fia és a Fidelitas egyik helyi vezetője. A megbízott színházigazgató eztán hosszas fejtegetésbe kezdett az étterem és kávézó hatékony és magas színvonalú működtetésének szükségességéről, arról, hogy Békéscsaba belvárosában a vendéglátás halódik, sok egység nem tud gazdát vagy bérlőt cserélni, mert rosszak az üzleti kilátások. Tagadta a Harruckern Közoktatási Intézmény igazgatójának állítását, és azt hangsúlyozta, nem emeltek bérleti díjat az étterem és kávézó esetében, s a korábbi működtető nem ezért távozott. Bíró Csaba is úgy tudja, hogy ugyanannyit fizetnek, mint az előző bérlő, de nem tudta megmondani, hogy mennyit. (Fekete és Bíró jelezte, valójában nem bérleti díjat, hanem négyzetméterre visszaosztott költséghányadot fizet az Atomas Bt.)

A telefonbeszélgetés után órákkal hét pontból álló levelet küldött Fekete cikkírónknak. De ebben sem tisztázta, hogy az új bérlő mekkora havi összeget fizet a színháznak az étterem után. A levélben a megbízott igazgató leszögezte: az ügyben nincs semmilyen összeférhetetlenség.

„Aggályosnak és etikailag megkérdőjelezhetőnek találja-e, hogy pályáztatás nélkül az az Atomas Bt. működteti 2012. február 1-jétől a békéscsabai önkormányzat fenntartásában lévő, a Jókai Színházhoz tartozó Ibsen-palota éttermét és kávézóját, amelynek beltagja az ön fia?” – tettük fel a kérdést Vantara Gyula békéscsabai polgármesternek és parlamenti képviselőnek. Ám választ ez idáig nem kaptunk.

Vantara az elmúlt időben kétszer szerepelt az országos híradásban. Elsőként annak kapcsán, hogy országgyűlési képviselőként felvett havi 116 ezer forint lakhatási támogatást, miközben haszonélvezeti jogot gyakorol egy fővárosi ingatlan fölött. Legutóbb azért, mert vagyonnyilatkozatából kimaradt nem csekély polgármesteri tiszteletdíja. Az előbbi eset miatt egy kecskeméti magánszemély – más törvényhozó politikusokkal együtt – Vantara Gyulát csalás megalapozott gyanúja miatt jelentette fel."

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr884264367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alonee 2012.04.07. 17:54:44

Most tévedtem el az Önök oldalára, bár nem véletlenül. Egyre szimpatikusabb az Önök pártja ezért határoztam el, hogy figyelemmel kísérem lokális honlapjukat. Én bízom Önökben.

Csabagyöngye · http://lehetmas.hu/176 2012.04.07. 18:45:16

Köszönjük az érdeklődést és a bizalmat. Hamarosan újabb bejegyzésekkel bővítjük a blogunkat. Ajánlom figyelmébe a bekes.lehetmas.hu oldalt, ahol az éppen aktuális eseményeinkről is tájékozódhat.

Alonee 2012.04.08. 17:32:12

Köszönöm, feltétlenül megnézem.
süti beállítások módosítása