HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

Gál István Elek, megyei koordinátor:

Június 2-án, vasárnap az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz konferenciát rendezett Merre van előre címmel. Ezen a rendezvényen a fő előadóként olyan közismert közéleti személyiségek is elmondták  véleményüket, mint dr. Sólyom László, volt köztársasági elnök dr. Róna Péter, közgazdász professzor, dr. Ángyán József fideszes képviselő, aki valóban szabadságharcot vív a magyar gazdákért. A sikeres konferencia célja hazánk közéleti és gazdasági viszonyai és bolygónk állapota miatti aggódás kifejezése és a kiút megmutatása volt.

merre van előre.jpg

A hétvégén az idei Pedagógus napon megéltük, hogy már nem csak kitüntetésről, hanem a pedagógusok tüntetéséről is szólnak a hírek. Az LMP szolidaritásáról biztosítja a tanítókat, tanárokat , s nem ért egyet a pedagógus kamara létrehozásával, mert egyértelmű a diktatórikus, mindent maga alá gyűrni akaró fidesz-hatalom célja: a szakszervezetek helyett egy központilag vezérelt bábtestületet szeretne, amellyel az egyeztetést játszhatná el.

 

A csabai közgyűlésen elhangzottakhoz a következőt fűzöm hozzá. Tavaly a város főterének átalakítása témában lakossági fórumot tartottak, amelyen a csabaiaknak kevés időt adtak a kérdezésre. De írásban fel lehetett tenni a kérdést, aminek ugye az a hátránya, hogy a rá adott választ a város lakossága nem ismerhette meg.

Jómagam 3 kérdést tettem fel, közte az egyikben az iránt érdeklődtem, hogy mennyiben fog változni a főtér fenntartási költsége? Írásba adta a város vezetése, hogy semmivel.

Ezzel szemben az a tény, hogy lassan de biztosan számszerűsíthetjük, hogy hány millió forintos évi plusz költséggel kell számolni.

Egyik költségelem a főtérre való bejutást szabályozó rendszer működtetése, ami 4 ember foglalkoztatását jelenti, a hozzá kapcsolódó dologi kiadásokkal. Minimálbéren számolva is az összköltség közel 10 millió forint évente.

A másik költségelemre Ferenczi doktor hívta fel a figyelmet a buszmenetrendről szóló napirend tárgyalásakor. 360 Ft kilométerenként minden buszra minden nap az a költség, ami a kerülő út miatt felmerül, tehát buszonként kilométerenként 130 ezer forint évente. S mivel nagyon helyesen a buszok kerülik a Derkovits sor túlterhelését, s a Bajza utca felé közlekednek, ez minden egyes alkalommal plusz 2 kilométer út. A költség többlet itt is 10 milliós nagyságrendű évente.

Mellesleg tavaly jelentősen lerontotta a csabai tömegközlekedés helyzetét a városközpont lezárásával együtt végrehajtott járat szám csökkentés. Talán nem kellene győzelmi jelentésként tálalni, hogy most néhányat visszaállítottak.

S még akkor még semmit nem tudunk a szökőkutak fenntartásáról és azokról az újjáépítési költségekről, ami a minőségi problémák miatt folyamatosan várhatóak.

Takács Péter, az LMP békéscsabai önkormányzati képviselője:

 Az elmúlt év október 1-től alapvetően változott a Volán járatok helyi menetrendje. Ennek oka a Szent István tér lezárása volt. Többször elmondtuk, hogy a belváros revitalizációval ebben a formában és tartalommal nem értettünk egyet. A program eddigi mérlege egy minimális kihasználtsággal működő parkolóház, egy előnytelenül megváltozott belvárosi közlekedési rend és egy sétáló utcának nevezett bicikliző utca. A közgyűlési előterjesztés a menetrenddel kapcsolatos lakossági panaszokat igyekezett orvosolni, ami részben sikerült. A magunk részéről üdvözöljük, hogy a Lencsési lakótelepről a módosításnak köszönhetően átszállás nélkül el lehet jutni a kórházba, s talán a Szarvasi út is jobban megközelíthetővé válik.

 főtér.jpg

Támogattuk a helyi környezet- és természetvédelmi alappal kapcsolatos rendelet módosítását. Az alapból ezután szociális alapon azok is részesülhetnek, akik utólagosan akarnak a szennyvízhálózatra rákötni. Ezen költségek esetenként elérhetik a 400-600.000.-Ft-ot, ezért szükséges és indokolt a támogatás.

 

A hulladékgazdálkodási törvény változott ez év január 1-től. Ezután engedélyt a feladat végzésére csak olyan szervezet kaphat, amelyben az állam vagy az önkormányzat többségi tulajdonnal rendelkezik. Ezért a város kénytelen szerződést bontani a jelenlegi szolgáltatóval, aki 100%-ban magyar tulajdonú. A Törzsház konszernen belül pedig létrehoz egy kft-t a feladat ellátására, aki majd ezt alvállalkozóval fogja ellátni. A térségi viszonyokat ismerve nem nehéz kitalálni, hogy ki fogja a továbbiakban is végezni a munkát. Akkor mitől ésszerű ez a törvény, ha csak attól nem, hogy Békéscsaba városának ez indulásból 13 millió forint plusz kiadást jelent.

 

A magyar kormánypárt komoly küzdelmet folytat a multinacionális vállalatokkal is. Ehhez képest a Csabapark beruházását  a városvezető frakció szavazatával egy olyan konzorcium kapta meg, amelyben a magyar piacon régóta jelen lévő multinacionális cég szerepelt, akinek a pályázatába közel 120 millió forintos számítási hiba került.

 Körös hotel.jpg

Módosította a közgyűlés az építészeti értékek helyi védelméről szóló rendeletet. Ez kimondja, hogy eljárást kell lefolytatni épület esetében, ha annak állapota nem felel meg a HÉSZ előírásainak, nem kerül „jókarbantartására”. Ez esetben a polgármester elrendelheti a felújítást, átalakítást, végső esetben a lebontást. A város polgármesterének javasoltam, hogy a rendelet hatályba lépésének másnapján rendelje el a Körös Hotel lebontását. Úgy gondolom, minden eszközt fel kell használni arra, hogy így vagy úgy, de megszabaduljunk a városképet erősen rontó épülettől.

 

Döntöttünk arról, hogy 6 db térfigyelő kamera kerüljön kihelyezésre a belvárosban, ebből 5 a Szent István téren. Ez mindenképpen előrelépés, hisz növeli a lakosság biztonságérzetét. Ennek a költsége 800.000.-Ft darabonként. Ezért javasoltam, hogy a telepítést még folytassuk az év folyamán további kamerák kihelyezésével, például a Lencsési lakótelep és Erzsébethely központjában, valamint az Andrássy úton és a vasútállomás környékén.

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr695348808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása