HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

Kopasz rendezvénytér lesz a megyeszékhely szívében? Egészséges fák tucatjaitól szabadulna a városvezetés? Takács Péter LMP-s önkormányzati képviselő levélben fordult dr. Szvercsák Szilvia jegyző asszonyhoz a békéscsabai városrendezési tervek kapcsán.

A mellékelt kép sajnos csak illúzió, hiszen 15-20 évig nem lesz árnyékot adó lombjuk az új telepítésnek.

 

 

 

 

 

 


 

Tisztelt Jegyző Asszony!



A 2011. június 24-én lezajlott városi közgyűlésen tettem fel kérdést, hogy a hamarosan induló belváros rehabilitációs program keretében hány fa kivágása várható a Szent István téren és az Andrássy út érintett szakaszán. A kérdés feltevés azért volt indokolt, mert az ez ügyben tartott lakossági fórumon és közgyűlési vitákon egymásnak ellentmondó adatok hangzottak el az előkészítők részéről.

Kérdésemre adott válaszában Ön tételesen felsorolta a projekt területén a kivágandó, áthelyezendő és ültetendő fák számát. Az mindenképpen üdvözlendő, hogy a tervben három olyan terület van, ahol egyetlen egy fa sem kerül kivágásra. Aggasztó és aránytalan ugyanakkor, hogy a Szent István téren a kivágandó fák számát 36-ban, az áttelepítendőt pedig 11-ben jelölte meg. Ez még akkor is igaz, ha ugyanitt pótlásként 29 fa (ebből 14 db planténerbe) ültetése, telepítése szerepel.

Ismert tény, hogy más településekkel ellentétben, Békéscsaba fában és zöldfelületekben gazdag város. Köszönhető ez eleink tudatos környezetvédő és szépítő tevékenységének. Elég csak a szoborsétányra, az Élővíz-csatorna partszakaszaira, a ligetre, az Andrássy úti platán sorra gondolni. A Lencsési lakótelep megépítése úgy történt, hogy főútja mentén megőrizték a százéves tölgyfasort, mely azóta a lakóterület és városunk díszévé vált. Amennyiben idegenek látogatnak hozzánk az első dicsérő szavak minden esetben a belvárostól a kertvárosig meglévő fák sokasságával kapcsolatban hangzanak el. Ez igaz a Szent István térre is, a jelenlegi állapotában.

Az átépítést követően a Városháza előtti terület rendezvénytérként funkcionálna. Valószínű, hogy a tervezett programok elsősorban a nyári időszakban kerülnének lebonyolításra, amikor jellemző a 30 fokos, vagy az afölötti hőség. Egész napos rendezvény esetében a részvétel, a nézők száma csak akkor biztosított, ha van árnyék, ahová az érdeklődők be tudnak húzódni a  napsütés elől. Erre legjobb bizonyíték az itt lezajlott legutóbbi Szent István Napi ünnepség volt. Ezért sem indokolt a 36 fa kivágása és további 11 eltávolítása. Különösen igaz ez a Taxi állomás körüli ostorfákra. Ez utóbbiakkal kapcsolatban az általam megkérdezett szakemberek állítják, hogy koruknál és állapotuknál fogva még 30-40 évet ki fognak bírni. Ezzel szemben az újratelepített növényzet leghamarabb 15-20 év múlva fog árnyékot adni.

Mindezekre való tekintettel kezdeményezem és javaslom a rehabilitációs program Szent István teret érintő részének újragondolását és felülvizsgálatát - különös tekintettel a tervbe vett fakivágásokra.

Kérem Jegyző asszonyt, a kezdeményezésről szíveskedjék tájékoztatni a Polgármester urat, a szakbizottság elnökét és tagjait.

Kérem továbbá, hogy ez ügyben a szeptemberi vagy októberi közgyűlésre készüljön előterjesztés. Ezt megelőzően pedig célszerűnek tartanám egy, a hivatal által szervezett ismételt lakossági meghallgatást a belváros rehabilitációjának ügyében.

Kérésemmel és kezdeményezésemmel azért fordulok Jegyző asszonyhoz, mert az érvényben lévő szabályozás értelmében Békéscsaba Megyei Jogú Város képviselőinek nincs előterjesztési joga sem a közgyűlés sem pedig a bizottságok vonatkozásában.

Segítő közreműködését előre is köszönöm!

Békéscsaba, 2011. augusztus 26.
Tisztelettel:
                                        Takács Péter
                                      önkormányzati képviselő
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr543204398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása