HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

- A Békés megyei LMP közleménye a bánkúti ivóvíz-botrányról –

 

A Békés megyei ÁNTSZ július 31-ei vizsgálata kimutatta, hogy a bánkúti ivóvízben lévő nitrit a megengedett értéket 74%-kal lépi túl. A lakosok hiába fordultak panasszal az elmúlt években számtalanszor a helyi önkormányzathoz és üzemeltetőhöz, azok nem tették hozzáférhetővé a legelemibb vízminőséggel kapcsolatos információkat és a csapvíz szennyezettsége sem csökkent tartósan. A Lehet Más a Politika Békés megyei szervezete elfogadhatatlannak tartja, hogy a bánkúti ivóvízproblémát nem kezelik súlyához méltóan és az egészségre rendkívül ártalmas ivóvizet szolgáltatnak a helyi polgároknak.

A nitritek akut mérgezést is okozhatnak. A folyamatot methemoglobinémiának nevezi a szakirodalom, amelynek következtében a szervezetben oxigénhiány jön létre. Tünetei: aluszékonyság, bágyadtság, koncentrációs zavarok, szellemi és fizikai teljesítőképesség-csökkenés. A nitritmérgezés felnőtteknél nagyon ritka, ám a három hónapnál fiatalabb csecsemők fokozottan veszélyeztettek, náluk akár halálhoz is vezethet. A nitrit jelenlétével kapcsolatos másik probléma a rákkeltő nitrózaminok keletkezése, amelyek rákos elváltozásokat okoznak, főleg a gyomorban, a májban és a tüdőben.

Az ivóvízellátó kht. augusztus 4-én rendelte el a vízvezetékrendszer ötnapos átmosását, a lakosoknak napi 3 l/fő mennyiségű palackozott vizet biztosított. Augusztus 10-én adott ki az üzemeletető egy közleményt, melyben feloldotta az ivási tilalmat. Ebben egy augusztus 6-ai vizsgálatra hivatkoznak, ám birtokunkban vannak a rákövetkező két napról vízminták és az azokat megörökítő fotók, melyeken láthatóan szennyezett a víz.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a bánkúti polgárok számára a vízhálózatuk teljes dokumentációját, az összes vízvizsgálati eredményt egy évre visszamenőleg csak Grószné Zsóri Irén részönkormányzati képviselő sokadik felszólítására, több hét eltelte után és korlátozottan tették nyilvánossá, noha kormányrendelet kötelezi az üzemeltetőt és a települési önkormányzatot a naprakész tájékoztatásra. A vízvezeték-felújítás kivitelezési tervét és átvételi jegyzőkönyveit a képviselő asszony nem találta a mai napon sem a pályázati dokumentációk közt. A vízminőségi vizsgálatokat is csak az elmúlt 4  hónapra visszamenőleg adták ki a kért 12 hónapnyi helyett, s a legutóbbi, az ivási tilalmat feloldó eredményt sem nézhették meg a lakosok.

A problémák elkendőzése, az ügyek kezelésének botrányossága, a lakosok érdekeinek semmibe vétele rámutat arra, hogy miért csökken drasztikusan a kistelepüléseken élők életszínvonala megyénkben. Az ivóvíz biztosításáért, mint közszolgáltatásért, mindenkor a helyi önkormányzat felelős!

 

 

A Lehet Más a Politika Békés megyei szervezete felszólítja Medgyesegyháza képviselő testületét, hogy

1.      a helyben szokásos és leghatékonyabb módon biztosítsa, hogy teljes körű és naprakész információ álljon a fogyasztók rendelkezésére a szolgáltatott víz minőségéről,

2.     vizsgálja ki mi okozta a nitrit szennyeződést,

3.     tegye meg a szükséges lépéseket a helyzet hosszú távú, tartós megoldásáért,

4.     az átmeneti időszakban a kiosztott víz után maradó kb. 4 ezer db műanyag flakonnak biztosítsa a környezetbarát tárolást, vagyis növelje a már most is maximális kapacitással működő szelektív hulladékgyűjtők számát.

Továbbá felhívjuk a figyelmet arra az általános tendenciára, hogy az egyes önkormányzatok közti életszínvonalbeli különbség folyamatosan nő, zömmel a kistelepülések, illetve a településrészek rovására, adott esetben a nem önálló, csak részönkormányzattal rendelkező, bánkúti lakosokat diszkriminálva, „mostoha gyermekként kezelik”, ami szerintünk elfogadhatatlan. Valljuk, hogy hazánkban minden állampolgár egyenlő jogokkal rendelkezik, tehát még nagyon sokat kell tennünk azért, hogy a hátrányos helyzetű településen élő emberek ne érezzék azt, hogy másodosztályú állampolgárok!

Az LMP kiemelten fontosnak tartja a vidéki térségek közszolgáltatási rendszerének helyrehozását, és többletforrást biztosítana a kistelepülések újra élhetővé és fenntarthatóvá tételére. Ennek pénzügyi hátteréhez a februárban bemutatott Zöld Költségvetési Élénkítés című programunkban adtunk megoldási javaslatot.

A Lehet Más a Politika Békés megyei szervezete büszke arra, hogy soraiban olyan öntevékeny polgárok vannak, akik állhatatosan képviselik közösségük érdekét. Reméljük, hogy Grószné Zsóri Irén példáját követve még több – a közügyek iránt elkötelezett – ember fog csatlakozni hozzánk.

Kelt: Bánkút, 2009. augusztus 11.

Kapcsolat:


Grószné Zsóri Irén, bánkúti tag (70/319-4558)

Gál Anita, Békés megyei társkoordinátor (20/418-0121)

 

http://lmpbekes.blog.hu

 

Címkék: botrány ivóvíz bánkút lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr181303947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.13. 08:23:09

kedves LMP,

teljesen el vagytok fideszesedve.

szijjártó péter szokott militáns hangú közleményeket kiadni minden olyan kérdésben, amelyből politikai hasznot remél. természetesen gondosan kerüli, hogy akárcsak érintőlegesen is tájékozódjon a kérdésben (nitrit és nitrátszennyezés mért értékek vs megengedett értékek, egyéb vízminőségi paraméterek a faluban illetve Békés megyében, hálózati víz vs saját kutak; a falu lakosságának, átlagos életkora, rák okozta halálozás aránya a magyar népességben korosztályok szerint).

disclaimer: békés megyét életemben kb kétszer láttam, tisztiorvost pedig még egyszer sem.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.13. 09:10:43

a kilencvenes évek elején egy időben analitika terén dolgoztam. emlékeim szerint az (akkori) magyarországi szabályok az ivóvíz megengedett nitrit és nitrát tartalmára kb kétszer szigorúbbak voltak a hasonló európai szabályoknál. úgy rémlik, nálunk 1 mg/l nitrit és 20 mg/l nitráttartalom volt a megengedett.

most kicsit felfrissítettem az ismereteimet: az eu-csatlakozáskor elfogadtuk az uniós vízminőségi standardokat, 2004 óta magyarországon is 50 mg/liter a megengedett nitrát és 0.5 mg/liter a megengedett nitrit koncentráció.

úgy láttam az egyesült államokban tagállamonként némileg eltérő a definíció (van, ahol nátrium és kálium sóiként külön korlátokat szabtak meg), de lényegében 10 mg/liter a nitrát és 1 mg/liter a nitrit megengedett értéke az ivóvízben.

a nitrit és a nitrát között van valamekkora oda-vissza átalakulás (redukció ill. oxidáció révén), tehát mindig mind a kettő paramétert érdemes mérni.

a nitrit és a rákbetegség közötti összefüggést illetően a nyugati (USA, EU) doktorok álláspontja szerint nincs kimutatható ok-okozati összefüggés. kínában azonban -- elsősorban primer statisztikai adatok alapján a nitritet elsődleges rákkeltőként tartják számon (vagyis korrelációt mutattak ki a rák okozta halálozás és a víz nitrittartalma között). én egyelőre kevéssé bízom a kínai adatokban, a vezetékes ivóvízhálózat "kiterjedtsége", illetve a veszélyes anyagokhoz való általános hozzáállásuk miatt (melaminnal szennyezett tejpor és társai).

a rákbetegségről nehéz állást foglalni, mert a közbeszédben a halál szigorúbb tabu, mint a szex, de kiindulásként fogadjunk el néhány tételt:
1. mindenki meghal.
2. az időskori halálozás leggyakoribb okai a rák, a szívbajok és az agy érkatasztrófák.
3. kisebb falvak, mint bánkút, jellemzően elörexenek.
szóval a huszonvalahány rákos eset per néhányszáz ember ez alapján nem tűnik kiugróan magasnak. arról, hogy a bánkúti rozsdás víz egészségtelen, igazából csak akkor mernék valamit mondani, ha több adat jelenne meg.

természetesen mindekinek joga van ahhoz, hogy beszopjon bármit, amit a híreknek megfelelő formai jegyekkel ellátva tesznek az arca elé.

Csabagyöngye · http://lehetmas.hu/176 2009.08.13. 10:31:54

Egy ÁNTSZ dokumentum szerint is rákkeltő a nitrit. efrirk.antsz.hu/oki/ivoviz/ivovizunk_minosege.pdf

Valóban nem néztünk kínai és amerikai határértékeket, mert ezek ránk nem vonatkoznak. Az ÁNTSZ-től és az ivóvízminőségről szóló kormányrendeletünkből (net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100201.KOR) vettük a viszonyítási alapot, a nitrit túllépést pedig maga az ivóvízellátó kht. ismerte be. Az ezt bizonyító dokumentumot a következő bejegyzésben olvashatod.

A rákos betegekről egy szó nincs a közleményünkben. Mivel még nincs hivatalos adat, így erről nem szóltunk. Kérlek ne vádolj minket olyasmivel, amit nyilvánvalóan le sem írtunk.

ici-pici 2009.08.14. 15:09:01

Elég ránézni erre a vízre és rögtön öklendezek. Ezt mi alapján nevezik ivóvíznek?Simán följelentést kellene tenniük a bánkútiaknak az ügyészségen!Közveszély okozásáért a Hőgye úr és a Nagy Béla is ülhetne már pár évet!
süti beállítások módosítása