HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

Előszó:

A demokrácia egyik alappillére, hogy aki döntést hoz, megfelelő mennyiségű és minőségű információhoz jusson. Az önkormányzatiság annyit jelent, hogy egy településen élők a képviselőiken keresztül gyakorolják a hatalmat, figyelemmel kísérik a képviselőtestület tevékenységét, értesülnek  közösségük ügyeiről, s majd a következő választáson döntenek, hogy milyennek találták azt. Ezért különösen fontos, hogy hogyan jutnak információhoz a polgárok . Mennyi idő alatt, miképpen lehet hozzájutni az alapvető információkhoz. Ha elérhetőek egyáltalán.  Mert ha egy szűk csoport dönt és még csak rálátásunk sincs a tevékenységükről, akkor ez bizony csak látszatdemokrácia. Erről a témáról szólt a békéscsabai közmeghallgatás egy része.

Békéscsaba, 2012 november 23. közmeghallgatás

részlet a jegyzőkönyvből

Gál István Elek Békéscsaba, Könyves u. 49/1. /LMP/: A testület az ülések előterjesztéseit közvetlenül kapja kézhez, a csabai polgárok részére a város internetes honlapján helyezi el azt a hivatal. Sajnos nem mindegyiket. Legtöbbször azok az előterjesztések hiányzanak, amelyek a meghívón is úgy szerepelnek, hogy későbbi kiküldéssel. Például az áprilisi előterjesztések 20 %-a hiányzik, tavaly októberben a 40 %-át nem tették fel, az alakuló ülés összes előterjesztése hiányzik, feltevésére két év kevés volt a hivatal illetékese számára. Arra kérte a hivatalt, hogy pótolja a hiányosságokat.

A mennyiségi hiányon kívül még problémát okoz az a módszer is, ahogyan ezeket, az előterjesztéseket tartalmazó számítógépes állományokat, PDF kiterjesztésű adobe fájlokat létrehozzák. A hivatal ezt úgy csinálja, hogy kinyomtatja a szöveges és adatállományokat, majd a papírokat beolvastatja, bescanneli, ezáltal a szövegekből, számokból képeket csinálnak. Amit persze ugyanúgy lehet olvasni, de a számítógépes keresés, tovább feldolgozás igen korlátozottá válik. Ugyan az Adobe reader program, amivel olvasni szoktuk ezeket a dokumentumokat, szövegfelismerő résszel is rendelkezik, de az nem 100 %-os eredménnyel dolgozik. Tehát ha egy több oldalas dokumentumban kiad egy keresési parancsot, és azt a választ kapja, hogy a program a keresett szöveget nem találja, akkor az két dolgot jelent. Vagy benne van, vagy nem.

Volna egy másik technikai megoldás is, az adobe fájlok készítésére, ezt vállalkozásoknál, hivatalokban széleskörűen használják, de még magánszemélyek is. A szöveges és adatdokumentumokat egyszerűen lehet exportálni ingyenes PDF kreátor programmal, miáltal csonkolás nélkül hiánytalanul kerülnek a tartalmak adobe fájlokba, mint szövegek és számok. Keresés, kimásolás és számolás, 100 %-os biztonsággal végezhető ezután. Ezért arra kérné a hivatalt, hogy az internetre feltett adobe fájlokat ezután ezzel a módszerrel állítsák elő.

Adat hozzáférhetőséghez kapcsolódik másik témája is. Nemrég Hrabovszki György képviselő úr jelezte, hogy közbeszerzéssel kapcsolatos adatokhoz szeretne hozzájutni. A polgármester úr azt állította, hogy az interneten megtalálhatók az adatok. Vette a fáradtságot, és keresni kezdte a város honlapján. Azt tapasztalta, hogy a közbeszerzések meghirdetései ott találhatók, a jegyzőkönyvekből az eredmények kibogarászhatók, de az előbb ismertetett helyzet miatt igencsak fáradtságos ezt megtenni. Tehát valami van, de nem az igazi, nem áttekinthető, nem átfogó, és hiányos is az információ sokszor. Igazából az lepte meg, hogy még néhány évvel ezelőtt üvegzseb néven összefoglaló táblázatban ismerhette meg a csabai polgár, hogy városa kivel, milyen szerződéseket kötött, és mennyiért. Ezt a táblázatot most vagy ügyesen dugták el, vagy levették a honlapról, mert nem látta, nem találta. Úgy gondolja, hogyha nincs 15 takargatnivalója a városvezetésnek, akkor a polgárok miért ne ismerhetnék meg a gazdálkodási adatokat, összefoglaló, táblázatos formában is. Megköszönte, hogy meghallgatták. (Kazetta 4/2. 340-391)

Dr. Szvercsák Szilvia jegyző: Gál István Elek több mindent vetett fel kérdésében, szeretne minden kérdésére választ adni, bár néhány dolog számára meglepő. „Előterjesztések a hivatal honlapján.” A város honlapján minden olyan előterjesztés megjelenik, amely a nyilvános ülésekhez kapcsolódik, az előterjesztések címei, illetve a meghívó. A meghívóban pontosan látható, hogy van zárt- és nyilvános testületi ülés. A zárt testületi ülések anyagai soha nem fognak felkerülni a honlapra. A zárt ülésen elhangzottakról külön dönt a testület, külön jegyzőkönyv készül róla, a döntés nyilvános, minden esetben a honlapon megtalálható, de a jegyzőkönyvek továbbra sem fognak erről felkerülni az önkormányzati törvény rendelkezései alapján.

„Későbbi kiküldéssel történő anyagok.” Az anyagok valamilyen okból az anyagkiküldésre nem tudnak elkészülni, akár felsőbb utasítás, vagy minisztériumi állásfoglalás bevárása miatt. Ezen anyagokat a kollégák mindig pótlólagosan a honlapra felrakják. Az, hogy most Gál Elek István tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy technikailag hogyan oldják meg a közgyűlési anyagok feltételét, megköszöni, de véleménye szerint az Önkormányzati-, valamint a személyes adatok védelméről, valamint a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény kitételeinek teljes mértékben eleget tesznek. Hogy a keresési feltételek milyenek, nem biztos, hogy mindenki egyedi szája íze szerint meg tudják oldani. A közgyűlési anyagok azért vannak pdf-es állományban feltéve, hogy azt a továbbiakban ne tudja senki szerkeszteni. Ugyanilyen formában terjesztik fel a törvényjavaslatokat és más egyéb kormányzati szervek részéről felkerülő hivatalos anyagokat is. Vannak olyan megállapodások is, amelyekbe szintén nem lehet belenyúlni.

„Közbeszerzési adatok feldolgozása.” Nagyon sok vita és mindenféle városi legenda kering ezekről a dolgokról. Nyilvánvalóan létezik üvegzseb törvény, az Állami Számvevőszék utasításainak megfelelően jár el az önkormányzat. A közbeszerzések adatai is nyilvánosak, a honlapon megtalálhatók. A polgármesteri hivatalnak van egy úgynevezett honlap szabályzata, amely azt kezeli, hogy egyes területek milyen szerepkörben, milyen feladattal és felelősséggel kötelesek az őket érintő területről a nyilvánosságot igénylő és kötelező adatokat feltenni. Amennyiben a felszólaló a város honlapján nem tud eligazodni, a Jogi, Önkormányzati és Szervezési Csoport szívesen áll rendelkezésére.

(Kazetta 4/2. 391-447)

Vantara Gyula polgármester: A képviselő-testületnek, városvezetésnek semmi titkolnivalója nincs. Két évvel ezelőtt a városok átláthatóságát, adatszolgáltatását, tájékoztatását vizsgálták a kívülállók szempontjából. Az összes nagyobb települést figyelembe véve Békéscsaba igen előkelő helyen végzett. Véleménye szerint az a követelmény, miszerint a városban történtekről a lakosság értesüljön, teljesül.

(Kazetta 4/2. 447-458) 

Gál István Elek Békéscsaba, Könyves u. 49/1.: Egy szóval nem említette a zárt ülést. Zárt ülési anyagot nem említett, csak és kizárólag a nyilvános ülés anyagait hiányolta. Az, hogy a jegyző asszony vakon megbízik a dolgozóiban, lehet egy jó vezetői hozzáállás, de ha megnézi az áprilisi testületi ülés anyagait, láthatja, hogy 7 db nyilvános testületi ülés anyaga hiányzik. A 2010-es alakuló ülés meghívója értelmében 7 nyilvános előterjesztésnek kellene szerepelni, egy sincs fent az interneten. A mai ülés anyagai között is hiányosságokat tapasztalt, de bízik abban, hogy este még azért felteszik a maradékot, tehát a mai testületi ülésre is úgy jött el, 16 hogy bizonyos anyagokat, mint egyszerű csabai polgár nem ismerhetett meg, nyilvánosakról beszél, zártról szó nem volt. Tévedni emberi dolog, ezt most nem kell politikai támadásnak érteni. Figyelmeztetett a hiányosságokra, kérte, ha van erre mód, és lehetőség azt pótolják. Amennyiben kérik egyenként kibogarássza, hogy melyik testületi ülés, melyik anyaga hiányzik. Összesen csak erről van szó.

(Kazetta 4/2. 458-487)

Vantara Gyula polgármester: Gál úr abban a szerencsés helyzetben van, hogy aktív képviselőjük minden anyagot el tud számára juttatni.

(Kazetta 4/2. 487-491)

Dr. Szvercsák Szilvia jegyző: A testületi üléseken elhangzottak hangrögzítésre kerülnek. Ki fogja keresni szó szerint azt a részt, amikor kb. három perccel ezelőtt zárt ülések anyagait kérte. Nem tudja, hogy a testület hallotta-e, de személye jegyzetel. Megköszönte, hogy Gál István Elek ilyen éberen figyeli a hivatal munkáját. Nem vakon bízik a dolgozóiban, feltételezi, hogy a 270 beosztott megfelelően végzi munkáját. Gál István Eleket szívesen látják a Jogi, Önkormányzati és Szervezési Csoportnál, ahol mindenre kiterjedő tájékoztatást kaphat.

(Kazetta 4/2. 491-512)

http://www.bekescsaba.hu/download.fcgi/22565_0_0_K%F6zmeghallgat%E1s121123_jkv.pdf

megjegyzések:

Az a kisebb jelentőségű része az elhangzottaknak, hogy a jegyzőkönyv tanúsága szerint is a jegyzőnő nyilván félreértette  a felvetés szándékát, s nem a zárt ülés előterjesztési anyagát kértem nyilvánosságra hozni. Árulkodóbb, hogy úgy gondolta polgármester és jegyzője, hogy magam számára kértem az előterjesztéseket, pénzügyi adatokat, s nem az vezetett, hogy legalább a lehetőséget adják meg a közügyek iránt érdeklődő csabai polgároknak az információhoz jutáshoz.

A békéscsabai helyi hatalom vezetői láthatóan még csak nem is értették a problémát. És itt nem a technikai kérdésekre gondolok, mert nem elvárás, hogy egy vezető mindenhez értsen, hanem arra, hogy nem a látszat kedvéért vagy törvényi kötelezettség miatt kellene feltenni az internetre a közgyűlési dokumentumokat, városi pénzügyi adatokat, hanem mert hisznek a demokráciában. Hisznek abban, hogy az információk megosztásával a közösség jól jár, mert az együtt-gondolkodást segíti.

 Az antidemokratikus vezetés egyik ismérve az, hogy szereti maga elrendezni az ügyeket, s nem szereti, ha a közösségnek rálátása van, s a nyilvánosság előtt kell számot adjanak a gazdálkodásról.

Címkék: demokrácia békéscsaba látlelet

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr404989514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása