HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

Az önkormányzati választáson 4 jelöltünk indul a megyeszékhelyen kívül. Szuchánszki Márta Orosházán, Halászné Dani Edit és Hudák Csilla Tótkomlóson, és Grószné Zsóri Irén Medgyesegyházán. Ismerjék meg elképzeléseiket.

Medgyesegyháza-Bánkút 

Grószné Zsóri Irén, 54 éves bánkúti lakos vagyok, 3 felnőtt fiam van, férjem 20 éve, én második éve vagyok leszázalékolva. Végzettségem: vízépítés-vízgazdálkodási szak, környezetvédelmi szakelőadó, minőségbiztosítási felülvizsgáló és tanúsító.
Dolgoztam irodában, laborban, építkezésen és voltam munka nélküli, napszámos és közmunkás. Ismerem az élet naposabb és sötétebb oldalát is.

Négy éve a bánkúti részönkormányzat tagja vagyok és bebizonyítottam, hogy kevés pénzből is lehet jó dolgokat teremteni. Lettek új járdáink, az óvodába kültéri játékok és baba ház készült, szintén az óvodában  épület felújítás történt, egy parkot is kialakítottunk, van már egy fűthető termünk a kastélyban és megvettük a pályát is, igaz annak egy részét jogtalanul dinnye földnek használja az egyik képviselő jelöltünk.
Szeretnék a munka nélkülieknek hasznos munkát adni, pl. az önkormányzati földek termelésbe vonásával, a megtermelt zöldségek feldolgozásával.
Az önkormányzati konyhánál a bérleti jogot visszavenném és a megtermelt termékeket ott felhasználnám.
A Hivatal pénzügyeit átláthatóbbá tenném, pl. a zárt üléseket a minimálisra csökkenteném, a honlapunkon mindenki számára elérhetővé tenném a különböző ülések anyagát.
Erősíteni kívánom a környezet védelmét többek között azzal is, hogy szigorítanám a műanyag égetés és a parlagfű szennyezés büntetését is.
A polgárokat bevonnám minden fontos döntésbe, mert szerintem nem lekezelni, hanem meghallgatni kell az embereket, az okos ötleteket megvalósítani, a kritikákat elfogadni. Célom az, hogy összefogással élhetőbb településünk legyen.

Orosháza, 4. sz. választókörzet 

Fanaczán Istvánné Szuchánszki Márta vagyok. 1963-ban születtem. 14 éve élek Orosházán. Közgazdasági szakközépiskolai végzettségem van. Jelenleg az orosházi konzervgyárban dolgozok. Három fiú gyermekem van, egyedül neveltem őket. Megtapasztaltam már, hogy milyen az, amikor kevés pénzből kell egy családot eltartani.

Az önkormányzati választásokon azért indulok, mert egy olyan önkormányzati munkában szeretnék részt venni, ahol a lakosságnak tényleges beleszólási joga van a város fejlődésének fellendítésébe. Ahol a képviselő testület egymás lejáratása helyett a tényleges munkára összpontosít
Terveim között szerepel  a parkolási lehetőség bővítése a piactér közelében. Sebesség korlátozás a Földvári-Aradi utcai útszakaszon, mivel az ott élő emberek házai a nagy teherforgalomtól repedeznek, nem biztonságos a közlekedés. Véleményem szerint szükség lenne a város több pontján körforgalom megépítésére, járdák akadálymentesítésére.
El szeretném érni, hogy végre legyen a helyi extrém sportolóknak skate parkjuk.
Játszótér nem csak a belvárosi gyerekeknek, hanem pl. a Tavasz és Mező utca találkozásánál is. Ösztönözném a munkahelyteremtést, a földön gazdálkodást, őstermelést, élelmiszer feldolgozóipart. Csökkenteni kell a szemétdíjakat a szelektív hulladékgyűjtés eredményeként.
Kérem Önöket, hogy szavazataikkal támogassanak!
 

Tótkomlós

Halászné Dani Edit vagyok, 46 éves. Férjem gépkocsivezető, lányom egyetemista. Nagykopáncsi vagyok, de iskoláim, munkahelyeim mind Tótkomlóshoz kötnek. Eredeti szakmám könyvelő, de 13 éve könyvtárosként dolgozok, a helyi újságba írok. 2005-ben informatikus könyvtárosként diplomáztam.

Képviselőjelöltté válásomban leginkább az motivált, hogy nem a döntések elszenvedője szeretnék ezután lenni, hanem részt kívánok venni a közösség ügyeinek intézésében. Megválasztásom esetén a legfontosabbnak az alábbi problémák megoldását tartom:
  • Önkormányzat/Képviselő-testület: A város fejlődése érdekében az intézményvezetők, civil szervezetek bevonásával ki kell dolgozni egy hosszabb távú fejlesztési koncepciót. A pályázatok beadása, beruházások elindítása előtt tájékoztatni kell a lakosságot, hogy már a döntés előkészítés folyamatába, és miértjébe is be lehessen tekinteni.
  • A helyi TV közvetítse a Képviselő-testületi üléseket, ezzel is erősítve a részvétel lehetőségét. A zárt ülések számát minimálisra kell csökkenteni. Az emberek információhoz való jutása elsődleges, ezért a helyi médiumokat a köz érdekében kell működtetni.
  •  Munkahelyteremtés: Beruházók híján magunknak kell enyhíteni a problémán. Az önkormányzati földek használatba vételével helyben termelhetnénk meg a zöldséget, -gyümölcsfák telepítésével később a gyümölcsöt -, és ezeket a helyi, friss terményeket a  közétkeztetésben, napközi konyhán használnánk fel, a helyi piacon értékesíthetnénk. Komposztáló telep létesítésével a városi, lakossági szerves hulladékokat lehetne begyűjteni, és a komposztot a földekre visszajuttatni. Az önellátásra való törekvés nem csak környezetvédelmi szempontból jó, hanem ezzel munkahelyeket is  teremtenénk, spórolnánk, és megvalósítanánk egy természetes körfolyamatot.
  • Közlekedés: A járdák, utcák állapota sok helyen katasztrofális, amit mindenféleképpen helyre kell hozni. A biztonságos kerékpáros közlekedés érdekében a város teljes észak-déli, kelet-nyugati irányában ki kell építeni a kerékpárút hálózatot.
  • Kultúra: Nem lehet mindent pénzhiányra fogni, így városunkban is inkább a tenni nem akarás és érdektelenség miatt van 3 éve áldatlan helyzetben a művelődési központ és könyvtár. A kultúrának, helyi csoportoknak nincs helye, a könyvtár Guinness rekordokba illő költöztetése országosan is példátlan. A művelődési ház, valamint az önkormányzati intézmények épületeinek fűtését megújuló energiával kell megoldani, és ehhez minden pályázati forrást ki kell használni.
Úgy gondolom, az a valódi „nemzeti együttműködés rendszere”, amikor konzultálunk, felvállaljuk a vitákat, és ésszerű kompromisszumok alapján közösen döntünk. Ma ez sem  Magyarországon, sem helyben nincs így. Ezen változtatni kell! Az LMP jelöltjeként azt remélem, hogy hatékonyan tudok kiállni a társadalmi igazságosság, a környezettudatosság és a párbeszéd mellett.
 

 

Nevem Hudák Csilla, 34 éves tótkomlósi lakos vagyok. A párom műszakvezetőként dolgozik, van egy hat éves lányunk. Végzettségem agrármérnök, közgazdász és mérlegképes könyvelő. Jelenleg a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat gazdasági vezetőjeként dolgozom.

Az önkormányzati választásokon azért indulok, hogy alternatívát mutassak fel a jelenlegi hangnemmel, döntési struktúrával és dilettantizmussal szemben. Meg kell próbálnunk létrehozni egy olyan, helyben működő demokráciát, ahol a lakosoknak van tényleges beleszólása a település fejlődésébe.
A főbb célkitűzéseim:
  •  a hulladékgazdálkodás terén kerüljön bevezetésre a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségével arányos szemétdíj, ami azt jelenti, hogy a lakosság – amennyiben szelektíven gyűjti a hulladékot - kevesebb szemétdíjat fizetne. Akár pályázati forrásból, akár önerőből a komposztálás elterjedését kell segítenünk, hiszen ezzel is csökken az elszállított hulladék mennyisége.
  • az egészséges vezetékes ivóvíz elérése. Nehezen tartható az az állapot, hogy a város lakossága ásványvízre, szódára vagy tisztított vízre költi a pénzét, miközben fizeti a vízdíjat is.
  • a szociális ellátórendszer fejlesztése, erősítése. Nap mint nap szembesülünk a munkanélküliséggel, szegénységgel, a hátrányos helyzetű emberek létszámának növekedésével. Meg kell akadályoznunk a bölcsődétől az Idősek Házáig bezárólag, bármely életkorú embertársunk további szegényedését, lecsúszását, nem maradhat senki segítség vagy ellátás nélkül.
  •  infrastruktúra-fejlesztés, a közlekedés, tömegközlekedés javítása. Sajnos, a Tótkomlóst övező utak katasztrofális állapotáról mindenkinek személyes tapasztalata van. Így mi sem tudunk eljutni könnyen a szomszédos városokba. A belterületi utak állapotán is van mit javítani. A '90-es években aszfaltozott utcák új burkolatot kívánnak, mint ahogy a földes utcák számát is radikálisan csökkentenünk kell.
  • a jelenlegi pályázati rendszer újragondolása. Ne arra pályázzunk, amire éppen kiírás van, hanem egy középtávú fejlesztési koncepció kidolgozása után a terveinkhez keressünk pályázatokat. A fejlesztési koncepciót ne a képviselő testület, vagy egy tanácsadó cég állítsa össze, hanem a lehető legszélesebb körű, civil szervezeti és lakossági egyeztetés után alkossuk meg. Végtére is mi, tótkomlósiak tudjuk megmondani, mire van szükségünk, merre fejlődjön városunk.
  • -        a Rózsa Fürdő további fejlesztése. Településünknek marketing szempontból legnagyobb vonzóereje a fürdő. A nagymedence téli befedése mindenképpen szükséges, mert az – örvendetes módon – nagyszámú úszóegyesületi gyermek, illetve a vendégúszók csak nagy zsúfoltság árán tudnak az edzéseken részt venni, illetve úszni. Amennyiben megvalósul egy ilyen jellegű beruházás, az iskolás gyerekek testnevelés órai úszásoktatása már nem lenne időjáráshoz kötött.
  • munkahelyteremtés. Le kell számolnunk azzal az illúzióval, hogy munkahelyteremtés tekintetében kívülről, akár külföldről várjunk segítséget. Nekünk itt helyben kell megpróbálnunk munkahelyeket teremteni, a helyi gazdaságot, mezőgazdaságot erősíteni, a megtermelt árut helyben eladni.
Az értelmes párbeszéd híve vagyok, de a konfliktusokat is bátran felvállalom. Megváltoztatnunk a felülről irányított döntéshozatalt, az ellenség-kép helyett együtt kell dolgoznunk, mindegy, milyen pártállású emberrel ülünk együtt a képviselő-testületben.

 

Címkék: önkormányzati választások jelöltek

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr232321347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása