HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

A parlamentben a kormánypárti képviselők szerdán megszavazták a törvénymódosítást, mellyel az önkormányzati képviselők számát csökkentik. E módosítás fennen hangoztatott célja az állami kiadások csökkentése, a spórolás, de a valódi értelme, hogy kiszorítja a demokratikus kontroll nagy részét a közgyűlésekből, tovább erősítve a helyi Döbrögi urakat.

A törvény az eddigi átlagosan 55-60%-os arányt kitevő egyéni helyeket 70%-osra növeli, így a kompenzációs listás helyek arányát jelentősen csökkenti. De nem csak relatív, hanem abszolút értékben is csökkenti a képviselői helyek számát, s ezzel a mindenkori helyi ellenzék bejutási esélyeit minimalizálja. Emellett a jövőben több kopogtatócédulát a jelenleginél kevesebb idő alatt kell összegyűjteni, ami szintén megnehezíti a kis pártok és civil szervezetek érvényesülését.

Az egész önkormányzati képviselői rendszer költsége nem több mint 35-38 milliárd Ft per év. Ebből a változtatásokkal meg lehet takarítani kb. 3-5 milliárdot jó esetben. Összehasonlításképpen a teljes magyar államháztartás 2010-es kiadási előirányzata 13.533 milliárd forint.

De valóban a képviselők számának csökkentése a biztosíték a spórolásra? Ha valóban az lenne a cél, hogy a képviselők költségét csökkentsék, akkor a lehetséges tiszteletdíjakat kellett volna a mainál alacsonyabb összegben maximálni. Emellett a törvénymódosítás nem korlátozza a bizottságok számát és létszámát. Semmi nem akadályozza meg a helyi testületeket abban, hogy újabb nagy létszámú bizottságokat hozzanak létre, vagy külsős alpolgármestert foglalkoztassanak és így akár az eddiginél is több pénzt fizessenek ki.

Az LMP egyik alappillére a részvételi demokrácia. Vissza akarjuk adni az emberek kezébe a közügyek intézését, a demokratikus folyamatok irányítását, és nem utolsó sorban a politika ellenőrzését. Ennek a legnagyobb ellensége, ha a döntéshozatali folyamatokból kizárunk embereket, szervezeteket, olyan lokálpatriótákat kik eddig aktív tagjai voltak a helyi közösségnek, de most ezzel a szabályozással háttérbe kerülhetnek.

A civil társadalom megerősödéséért is felelősséget vállaltunk, most pedig a Fidesz-KDNP szeretné ellehetetleníteni a képviselő-testületbe jutásukat. Természetvédők, nagycsaládosok, kerékpárosok, polgárőrök maradnak érdemi képviselet nélkül, ha a parlament elfogadja az új szabályozást.

A csökkenő testületi létszámok azt eredményezik, hogy a településeken és a megyékben is az új testületek létszáma alacsonyabb lenne, mint az egykori tanácsi végrehajtó bizottságok tagjainak száma. A rendszerváltás pont arról szólt, hogy a döntések ne egy szűk politikai elit kezében koncentrálódjanak. Ehhez képest a törvényjavaslat elfogadása esetében a döntések meghozatalának joga az egykori szűk politikai elitnél is kevesebb számú politikai vezető kezébe kerülne. A Fidesz ezzel a törvénymódosítással elárulta a 20 évvel ezelőtti, rendszerváltó ígéreteit.

Itt egy olyan világképről van szó, amelyik a végrehajtó hatalom helyi szintjének tekinti az önkormányzatokat. Akkor hatékonyabb a kormányzás szerintük, ha a kormányzatéval azonos színűek a településvezetők. Hiszen saját példájukból látták, hogy milyen sikeresen szabotálták a kormányzati "reformtörekvéseket" a fideszes önkormányzatok. És pont ezt az egészséges önvédelmi képességet irtaná ki a Fidesz a törvénymódosítással. Az LMP azt szeretné, ha az önkormányzatok a mindenkori kormányzattól függetlenül tudnának a polgárainak jól-létet biztosítani, ezért nem támogatta a Parlamentben a Fidesz-KDNP javaslatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr52073516

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Déjà vu 2010.06.11. 10:49:28

Olvasom a tegnapi hírekben (L. Z.-nek köszönet a forrásért), hogy szép csöndben hatályon kívül helyezte a minisztériumi létszámstopról szóló határozatot a kormány, ezzel együtt a betöltetlen álláshelyek után eddig felhalmozott megtakarításokat felhaszn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása