HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

Tartsuk fenn a moratóriumot! Az LMP nem támogatja a termőföld nagybirtokosi szerkezetű koncentrációját és a külföldiek földtulajdonhoz jutását. Ennek megfelelően a vidékfejlesztési szakpolitika részeként az LMP a földtörvény és az európai uniós csatlakozási szerződés módosításának kezdeményezésével kívánja elősegíteni, hogy a termőföld helyi lakosok, elsősorban életvitelszerűen gazdálkodó emberek kezében/tulajdonában legyen.

A kisbirtokot helyzetbe hozó támogatási politikát akarunk. Az állami vagyonnal gazdálkodók támogatási rendszerét teljes mértékben átláthatóvá kell tenni, fel kell számolni az állam „egyik zsebből a másikba” jellegű termőföld hasznosítási stratégiáját. Az LMP azt gondolja, hogy a támogatási rendszereknek azt a célt kell szolgálniuk, hogy az a kistermelőket, családi gazdaságokat, biogazdálkodókat, illetve a közvetlenül helyi piacra termelőket segítse, így a támogatás ne extraprofitot képezzen, hanem egy eszköz legyen, amely csökkenti a piaci esélyegyenlőtlenséget.

A helyi piac fejlesztése és védelme. Az LMP azt szeretné, ha a vidéki termékláncok lerövidülnének úgy, hogy a termelőktől közvetlenül a fogyasztókhoz jussanak az élelmiszerek és termékek, így lényegesen nagyobb haszon maradjon a termelőknél, és a fogyasztók közvetlen kapcsolatban lehessenek a termelővel. Helyi kommunikációval és infrastruktúrafejlesztéssel kell segíteni a helyi piacok forgalmának növelését, és jogszabályi feltételek könnyítésével a közvetlen értékesítési lehetőségek bővülését. Külön védelemmel útját kell állnunk a multinacionális bevásárlóláncok további piacnyerésének, és a már meglévők esetében pedig megfelelő szabályozással lehetővé kell tenni, hogy a magyar termelők termékei érdemben piaci előnyhöz jussanak.

Az élelmiszerbiztonság és az ökológiai gazdálkodás fejlesztése. Az élelmiszerbiztonsági szabályozás és ellenőrzés legfontosabb feladata, hogy megakadályozza, hogy egészségre ártalmas anyagok kerüljenek a tányérunkba. Csak olyan élelmiszer legyen kapható a boltban, ami bizonyítottan ártalmatlan. Élelmiszereinkben ne maradhasson mérgező vegyület. Az élelmiszerek közel fele növényvédőszerekkel szennyezett, évi 2kg E-számmal jelölt adalékanyagot eszik meg minden felnőtt magyar. Nagyon fontos, hogy a fogyasztó teljes körű információt kapjon az élelmiszerről, amit megvásárol. Minden fontos információ, az összetételről és a lehetséges egészségügyi hatásokról legyen rajta a címkén. Azt szeretnénk, hogy Magyarország legyen Európának az a kertje, ahol kiemelkedő minőségű, egészséges, genetikai manipulációktól mentes, természetes élelmiszereket termelünk, kíméletes, emberléptékű, az ökológiai rendszerekkel összhangban levő termelési módszerekkel, úgy, hogy ezzel egyben sokak megélhetését és a vidéki élet minőségét és fenntarthatóságát is biztosítjuk.

Egyenlő hozzáférés a minőségi közszolgáltatásokhoz. Az alapfokú oktatásban el akarjuk érni, hogy a továbbtanulók aránya a kistelepüléseken is meghaladja az 50%-ot, és növekedjen a felsőfokú tanulmányokra jelentkezők aránya. Külön támogatással ösztönözzük a hátrányos helyzetű kistelepülésre költöző pedagógusokat, orvosokat és más közfeladatot ellátókat. Az üres háziorvosi praxisok betöltését egyszeri kedvezményes hitellel is segítjük. A postai szolgáltatást és vízszolgáltatást közösségi ellenőrzés alatt tartjuk. Megnöveljük és több évre igényelhetővé tesszük a kistelepülésen élők munkába járásának támogatását.

Elérhető, megközelíthető vidék. Az úthálózat fejlesztési forrásait a nagy területi különbségek csökkentése érdekében a jövőben döntően az alacsonyabb rendű utak karbantartására és fejlesztésére kell fordítani. Ez alól kivétel csak a centralitást oldó gyorsforgalmi utak bővítése, befejezése lehet. Támogatjuk térségi közlekedési szövetségek kialakulását és megerősödését. A közösségi közlekedésben többlépcsős, többtechnikás, mégis egybefüggő hálózatot alkotó szerkezetet alakítunk ki, melynek mennyiségi csúcsán a vasút, kiscsoportos végpontján a helyi közösségi közlekedés áll. A helyi közösségi közlekedésben sűrítjük és összehangoljuk a járatokat, kis forgalom esetén atipikus formák elterjedését támogatjuk (pl. céltaxi, közösségi kisbusz).

Részvételi tervezés a fejlesztésben. Az Európai Unió strukturális alapjaiból finanszírozott fejlesztési programok tervezése elvileg a helyi társadalom bevonásával kellene, hogy történjen. Magyarországon ez egyelőre nagyon hiányosan valósul meg. A következő uniós tervezési időszakra szlovén mintára szeretnénk megteremteni az alulról jövő tervezés feltételeit.  

Címkék: zöld fordulat

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr61725336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ebcsont 2010.02.06. 00:09:38

Tisztelt Blogíró!

Remélem azért ez nem a teljes vidékfejlesztési program, mert így azért ez igen vékony szerintem és némileg ellentmondásos is.
Az élelmiszerbiztonságról írtak betartása és kialakítása nagyjából ki is oltaná a helyi piacok kínálati oldalát. Ugyanis a jelenleg érvényben lévő élelmiszer előállítási előírások is a valóságtól elrugaszkodottak, nem hogy még a további szigorítások. Legyen szíves abba belegondolni, hogy a jelenleg élelmiszert előállítóknak mennyi egymással párhuzamos és egymást nagyobb részt átfedő nyilvántartást kell vezetni. Ez az adminisztrációs teher már önmagában is gátolja ennek a termelői rétegnek a fejlődését.
További gondot okoznak azonban a fogyasztók körében meghonosodott vásárlási szokások is, melyeket hely hiányában nem részleteznék most.
Az Ön által leírt (és az LMP által képviselt) dolgokkal annyi bajom van csak, hogy ezek roppant felületes megközelítései a valóságnak.
Viszont a vidéki közlekedésről leírtakkal teljes mértékben egyet tudok érteni. :)
süti beállítások módosítása