HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

Az alábbiakban közzétesszük a az adatvédelmi biztoshoz benyújtott kérvényünket.

 

Dr. Jóri András

az Adatvédelem Országgyűlési Biztosa részére

tárgy: vizsgálat kérése

 

Tisztelt Országgyűlési Biztos Úr!

A Lehet Más a Politika arra a visszásságra kívánja felhívni a T. Biztos úr figyelmét, amely a közelmúltban látott napvilágot a Békés megyei Medgyesegyházához tartozó Bánkút településrész ivóvízellátásával kapcsolatosan.

Bánkúton az Ivóvízellátó és Településüzemeltető kht. által szolgáltatott ivóvíz minőségére évek óta panasz van, legutóbb 2009. augusztus 4-én rendeltek el nagymérvű mosatást és tisztítást. Ezért Grószné Zsóri Irén, bánkúti lakos azt szerette volna elérni, hogy a Medgyesegyházi önkormányzat haladéktalanul hozza nyilvánosságra a bánkúti ivóvízzel kapcsolatos ÁNTSZ mérési adatokat, visszamenőleg két évre, valamint az összes 1995-ös és az utáni ivóvízminőség javítással kapcsolatos kiviteli tervet, költségvetést, célpályázati anyagot bocsássa a helyi lakosok illetve a részönkormányzatuk rendelkezésére.

Az Lehet Más a Politika (LMP) helyi szervezete augusztus 11-én közleményben tiltakozott az ellen, hogy a lakosság nem ismerheti meg az elmúlt két év vízvizsgálati eredményeit, noha a kormányrendelet naprakész tájékoztatásra kötelezi az üzemeltetőt és a települési önkormányzatot. Ennek ellenére illetve Grószné Zsóri Irén, sokadik felszólítására, több hét késéssel is csak elégtelen mennyiségű információ került nyilvánosságra. Az ÁNTSZ méréseknek csupán töredékét kapták meg, a vízminőség javító beruházással kapcsolatban pedig semmilyen dokumentumot nem kaptak.

Az 1990. évi LXV. törvény (a helyi önkormányzatokról) 8.§ (4), a következőképpen kezdődik: „A települési önkormányzat köteles gondoskodni az egészséges ivóvízellátásról,…”

Továbbá felhívom szíves figyelmét ugyanezen törvény 19.§-ban foglalt rendelkezéseire:

(2) A települési képviselő:

a) a képviselő-testület ülésén a polgármestertől (alpolgármestertől), a jegyzőtől, a bizottság elnökétől önkormányzati ügyekben felvilágosítást kérhet, amelyre az ülésen - vagy legkésőbb tizenöt napon belül írásban - érdemi választ kell adni;

e) a képviselő-testület hivatalától igényelheti a képviselői munkájához szükséges tájékoztatást, ügyviteli közreműködést. Közérdekű ügyben kezdeményezheti a képviselő-testület hivatalának intézkedését, amelyre a hivatal tizenöt napon belül érdemi választ köteles adni;

 (1)…A települési képviselők jogai és kötelességei azonosak. ….

Grószné többszöri kérésére sem adott teljeskörű felvilágosítást a medgyesegyházi képviselőtestület, holott nyilvános, közérdekű adatokról van szó.

 

Álláspontunk szerint a közérdekűnek minősülő adatok visszatartása megsérti az 1992. évi LXIII. törvény (adatvédelmi törvény) 19. § 1., 2. és 5. valamint a 20. § 1., és 2. pontjában foglalt kötelezettségeket.

Kérjük a T. Biztos urat, hogy vizsgálja ki ezt a visszásságot, és hívja fel az Ivóvízellátó és Településüzemeltető kht.-t illetőleg a medgyesegyházi önkormányzatot annak orvoslására.

 

Az alábbi tények kivizsgálására kérjük a T. Biztos urat:

 

1. Nem juthatnak hozzá a bánkúti lakosok az őket érintő vízvizsgálati adatokhoz két évre visszamenőleg, azokat az Ivóvízellátó és Településüzemeltető kht. visszatartja.

2. Medgyesegyháza önkormányzata nem bocsátja az 1995-ben engedélyezett Medgyesegyháza-Bánkút Vízmű felújításának beruházás teljes dokumentációját, a pályázati kiírástól a műszaki átvételig a bánkúti lakosok rendelkezésére.

 

Álláspontunk szerint jelen állapot, a Medgyesegyházi önkormányzat a bánkúti polgárokkal kapcsolatos általános gyakorlata, különösen a konkrét ügy több helyen sérti a Magyar Köztársaság Alkotmányát és közérdekű adatok megismerésére vonatkozó jogszabályokat.

Kérjük a T. Biztos urat, hogy Medgyesegyháza önkormányzati testületének jelenlegi, a közérdekű adatok megismerésének lehetőségeivel kapcsolatos tarthatatlan és elfogadhatatlan gyakorlatát vizsgálja ki, és hívja fel a testületet az alkotmányellenes állapot azonnali megszüntetésére.

Medgyesegyháza-Bánkút, 2009. szeptember 15.

                                                                                 Üdvözlettel:

                                                                                                                                                   Grószné Zsóri Irén

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr11391696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása