HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

Az LMP sajtótájékoztatója

Békéscsaba Megyei Jogú Város 2013. szeptember 27-én megtartott üléséről

 

Gál István Elek megyei koordinátor

papir080522_170.jpg

Időközönként tájékoztatják a testületet a határozatokról. Köztük rendszeresen olyanokról, amelyeknek 6-7 éve lejárt a határideje.  A tegnap lejárt határidejű határozatokról pedig gondolom, 5 év múlva fogjáktájékoztatni a testületet. Az embernek olyan érzése van, hogy a hivatalban egy szobában tartják a kinyomtatott határozatokat egy jó nagy halomban. Időnként odaküldik az egyik hivatali dolgozót, hogy villával forgassa meg a papírokat, hogy be ne penészedjenek, ellenben szépen száradjanak. S amikor már évek alatt szépen pergamenszerűvé száradtak, akkor a jegyzőasszony felmarkol belőlük, s felmutatja, ezek már lejártak!


 

Nem értem ezt a rendszert, hogy miért nem tudják precízen nyilvántartani, hogy mi az érvényes, mi járt már le.

Ezek a beszámolók nem tartalmazzák egyébként, hogy mi volt a határidő, mi a teljesítés időpontja.

A Békéscsaba - Doboz – Sarkad – Nagyszalonta kerékpárút építés kapcsán került egy telekátadásos előterjesztés a képviselők elé. A mostani építési szakasz magyar oldalán minden egyes kilométer körülbelül 75 millió forintba kerül. Tekintve, hogy manapság 25 millió forintból már igen takaros családi házat lehet építtetni, ez azt jelenti, hogy 300 méterenként lehetett volna felépíteni ebből a pénzből egy-egy házat.

Ugyan a kerékpárúthoz néhány kisebb, vízelvezető csatornán átívelő híd is tartozik, de mégis túlzónak érzi az ember, tekintve, hogy a magyarországi tapasztalatok szerint 20 és 40 millió forint között szokott egy kilométer kerékpárút létesítése kerülni.

Tehát akár kétszer ilyen hosszú kerékpárutat is lehetett volna építeni ugyanannyi pénzből.

S hogy egy kézzelfogható példát is hozzak a közelből, Szarvason nemrégen adtak át egy 5 méter szélességű utat, kilométerre számolva 25 millió forintért megépítve. Igaz, azt magánpénzből finanszírozták, míg a Csaba- Nagyszalontai 3 méter szélességű kerékpárutat Uniós pénzből. Talán ez a titka a különbségnek.

kerékpárutak Körösök völgye.jpg(Hurobike30 -ról van szó, a térképen narancs színnel jelölve)

Takács Péter önkormányzati képviselő

Kormányrendelet írja elő 2013. szeptember 1-től, hogy az önkormányzati fenntartású óvodákban 200 fő gyermeklétszámig 1, 500 fő felett 2 fő intézményvezető helyettest kell alkalmazni vezetői pótlékkal. Ez a békéscsabai óvodákban 11 helyettesi státuszt jelent. A rendelet alkalmazásával messzemenően egyet értettünk, azzal a megjegyzéssel, hogy ha 2002-t követően nem vonják össze folyamatosan az addig önállóan működő óvodákat, akkor megközelítőleg ennyi önálló óvodavezetői státusz lenne, és finanszírozási szempontból sem lenne megterhelőbb, mint most a kormányrendelet alkalmazása után.

 kg_3.jpg

A Békési út 24. szám alatti ingatlant az Agóra program miatt vonták ki a közművelődési szférából. Akkor mi ezzel nem értettünk egyet, de most az épület üresen áll, így szükséges hasznosítani. A közgyűlési előterjesztés 4 db szociális bérlakás kialakítását irányozza elő, melyből kettőt a Családsegítő Szolgálat, kettőt a város alakít ki. Az utóbbiakat viszont csak jövőre, mondván, most nincs meg a fedezet. Ez azért érdekes, mert az ez évi júniusi közgyűlésen volt két évre elosztva 9,4 millió Ft a Bora Italnagykereskedelmi Kft. munkahelymegőrző támogatására, most meg nincs 3,5 millió két szociális bérlakás kialakítására.

 kéregető1.jpg

A városi költségvetés féléves teljesítésével kapcsolatban megállapítható az intézmények fegyelmezett gazdálkodása, és az, hogy a vagyoni bevételek várakozáson alul, 22,6%-on teljesültek, ez 89 millió forint realizálását jelentette. Vantara Gyula polgármester 2006-ban 2,5 milliárd forint adóssággal vette át a város vezetését. Azóta ez a többszörösére emelkedett, 2013-ra megközelítette a 13 milliárd forintot. Ezért a városra és költségvetésére ráfért a kormányzati konszolidáció, melynek következményeként 60% átvállalásra került. Ennek azért van jelentősége, mert az átvállalás nélküli adósságszolgálat esetében lett volna olyan év, ahol a városnak több mint egymilliárd forintot kellett volna visszafizetni. Persze az adósságot így vagy úgy, de a tisztességesen adózó polgárok fogják megfizetni.

 

A Vagyonkezelő Zrt. beszámolt a saját, illetve az általa irányított cégek első féléves gazdálkodásáról. A helyzet nem túlzottan rózsás, a bevételek 1-2 kivétellel az 50%-os szint alatt maradtak. Jelentős ingatlan állomány várja a bérlőit, többek között a Szent István tér 10. szám emeleti részén kialakított exkluzív irodák. Ez azt is jelenti, hogy  Békéscsabán a gazdasági válság még mindig érezteti hatását. A volt Diáktanya épületének a hasznosítása is várat magára. Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy ha komoly erőfeszítésekkel is, de az év végére a tervszámok közelébe kerülhet a VAK Rt. és cégeinek a teljesítménye. A beszámoló apropóján súlyos vádak kerültek megfogalmazásra a Jobbikos képviselő asszony részéről. Ez a Békés Megyei Temetkezési Kft. működésében, az ott folyó gazdálkodást, vezetői irányítást és összeférhetetlenségi kérdést érintett. Tekintettel arra, hogy a közgyűlés keretein belül az ilyen felvetések kezelhetetlenek, javasoltam, a VAK Rt. Felügyelő Bizottsága és a Pénzügyi, Gazdasági, Költségvetési Bizottság tűzze napirendre és vizsgálja meg ezeket a súlyos állításokat. Annál is inkább, mivel a Jobbik képviselője ott ül a FB-ban és a bizottságban is.

 körösvolán busza.jpg

Képviselői kérdést tettem fel Vantara Gyula polgármesternek Szarvas Péter, a Körös Volán Zrt. és a Dél-Alföldi Közlekedési Központ vezetőjének felmentésével, munkaviszonyának megszüntetésével kapcsolatban. A választ 15 napon belül kapom meg, és érdeklődve várom, a város polgármestere, egyben országgyűlési képviselője tett-e valamit annak érdekében, hogy az ország egyik legjobb közlekedési szakembere a helyén maradhasson.

Címkék: adósság óvoda kerékpárút szociális bérlakás határozatok VAK rt Körös Volán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr595550565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása