HTML

LMP Békés 2009-2014

a Lehet Más a Politika (LMP) párt Békés megyei egykori tagjai véleménye néhány ügyről

Mottó

"Ha az értelmes és tisztességes emberek távol tartják magukat a közügyektől, akkor a közügyeket ostoba és semmirekellő emberek fogják intézni."

/Széchenyi István/

Honlapunk hírei

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kapcsolat

Gál Anita
gal.anita@lehetmas.hu

  • Adószám: 18199260-1-42
  • Nyilvántartási szám: 13284/2009 (Fővárosi Bíróság, határozat: 60043 / 2009.5)
  • Országos nyilvántartásbeli azonosító: 540/2009
  • Adatvédelmi nyilvántartási szám: 02846
  • Bankszámlaszám: 103000021050637449020191 IBAN: HU10 1030 0002 1050 6374 4902 0191 BIC/Swift: MKB HU HB

Blog

A kormány újabb látványos pótcselekvésbe kezdett: aláírásokat gyűjt a rezsicsökkentés védelmében, ahelyett, hogy a valódi megoldást megszavazta volna a növekvő közmű-számlák ellen. Az LMP energiahatékonysági beruházásokról szóló részletes költségvetési javaslatot nyújtott be, de azt leszavazta a kétharmad. Úgy tűnik egy évvel a választások előtt fontosabb a 10%-os kampányfogás reklámozása a Fidesznek, mint a hosszútávon is eredményes rezsicsökkentő- és munkahelyteremtő programok elindítása.

 rezsi.jpg

Fotó: www.sikerado.hu

Ki issza meg a 10%-os rezsicsökkentés levét?

 A lakossági árak ugyan valamennyivel kisebbek lesznek, de a nem lakossági fogyasztóknak nem fognak csökkenni a számlái, sőt. Ugyanis a szűkebb bevételeket valahonnan pótolniuk kell az energiaszolgáltatóknak. A kormány népszerűség-hajhász húzását a magyar KKV-szektor szenvedi majd meg. A rezsicsökkentés előzetes becslések alapján több tízmilliárd forintos kiesést fog jelenteni a szolgáltatóknak, így szinte biztos, hogy árat fognak növelni az ipari fogyasztókkal szemben. A KKV-k és az ipari energiafogyasztók 10-30 százalék többletkiadással kalkulálhatnak. A legnagyobb mértékben a középfeszültségen vételező vállalkozások, vagyis az amúgy is végsőkig megszorított KKV-k terhei növekednek. Könnyen belátható, hogy ez előbb-utóbb elbocsátásokhoz fog vezetni. Vagyis a Fidesz rezsicsökkentési kampányfogása végső soron a munkanélküliek számának növekedéséhez és hazai kis- és a középvállalkozások csődjéhez járul hozzá. Pedig lenne más mód a közüzemi számlák csökkentésére.

 
Orbán nemet mondott az energetikai beruházásokra, nemet mondott százezer új munkahelyre

A 2013-as költségvetés vitájában az LMP részletes javaslatokat dolgozott ki a „Magyarország talpra áll” című programjában: az épületek energiahatékonyságának javításával jelentősen csökkenthetőek a havi számlák, és közel százezer új munkahelyet lehetne létrehozni. Orbán Viktor a rezsi csökkentésének leghatékonyabb eszközére, az energiahatékonysági beruházásokra nemet mondott és a kétharmad leszavazta az elképzelést.

 

Lehet más a rezsicsökkentés: hosszútávon is eredményes, KKV-kat erősítő programmal

Változtatást sürgetünk a külföldi tulajdonú energiacégek adóztatásában. Az érintett társaságoknak Magyarországon a nemzetközi szinthez képest fele akkora a profit-visszaforgatási rátája. Azt a profitot, amit az energiacégek Magyarországon tartanak, alacsonyabb szinten kellene adóztatni; amit kifejezetten energiahatékonysági beruházásokra fordítanak, azt pedig egyáltalán nem. Amit kivisznek az országból, azt viszont magasabb kulccsal adóztatnánk.

Egy 200 milliárd forintos zöldberuházási alap létrehozását szorgalmazzuk: a lakóházak és intézmények szigetelése nem megfelelő, s amíg ez nem javul, nem lesz előrelépés az energiahatékonyságban. Alternatív, megújuló energiákban kellene gondolkodni, amelyek nem csak rövid- hanem hosszú távon is megoldást nyújthatnak a rezsicsökkentésre.

Javasoljuk, hogy a nyílászárócserébe, a falak szigetelésébe vonják be az energiaszolgáltató cégeket is. A vállalatok elvégezhetnék a beruházásokat, a fogyasztók pedig a munkálatok megtérítéséig azonos rezsit fizetnének. Ezek a beruházások az építőipar és az alacsonyabban képzettek foglalkoztatási problémáira is megoldást jelentenének. Az építőipar fellendülésével is járó beruházások elősegíthetik a kis- és középvállalkozók, valamint a helyi gazdaság megerősödését.

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpbekes.blog.hu/api/trackback/id/tr365159438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alonee 2013.04.02. 14:12:03

Javaslatot sem érdemes tenni, mert az Önök javaslata feltételezi, hogy a kormány valós, hosszútávú, átgondolt rezsicsökkentésben gondolkozik, csak másképpen mint Önök. Nem így van. Nyilván továbbra sem érdekli az állampártot az állampolgárok közérzete, csak a piti, hidegen céltudatos, a hatalom megtartására fókuszáló, hatalomtechnikák gyakorlása,ami jelen pillanatban -láss csodát- adakozásban nyilvánul meg. Kaphattunk volna nyaklevest is. Fogunk is, a fene egye meg. Korszerű, zöld és valódi megoldásokra volna szükség? Igen. Meg fog ez valósulni. Nem. Sajnos.
süti beállítások módosítása